Svenska
Gamereactor
artiklar

Marcus om: F1 2022 Spanish GP

Det är F1-helg och Mackan delar med sig av sina funderingar och tankar inför loppet på söndag i Spanien...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är en smula galet att två veckor har hunnit förflyta sedan vi sist fick en omgång rykande F1-action och Miami Grand Prix ägde rum. Ett lopp jag ännu inte personligen riktigt hunnit smälta mina åsikter kring. Piffigt event och otrolig kommersiell succé så klart, och då främst i staterna. Loppet var på förhand utsålt sedan länge och biljetter gick för direkt obscena priser på andrahandsmarknaden dagarna innan. Så visst märks det att fansen törstar efter att få uppleva loppen live snarare än framför TVn. Inget snack om saken. Så när vi nu vänder blicken söderöver och fokuserar på helgens stora händelse i form av Spaniens GP är frågorna och funderingarna många.

Väldigt lite har skett på banan och den är av samma klassiska utformning som så många år tidigare. Ett lopp att älska och sträckningen är definitivt där uppe bland de mest iögonfallande och ikoniska. Många av stallen har anlänt till banan med en uppsjö av olika mer eller mindre uppseendeväckande uppgraderingar på sina F1-bilar och den största snackisen är föga förvånande Aston Martin. Något vi återkommer till en bit ner här i texten. För vi måste självfallet även passa på att poängtera att denna helgen, närmare bestämt gårdagen, markerade tre år sedan vi förlorade en av världens mest ikoniska förare som någonsin suttit bakom ratten på en F1-bil. Mannen som överlevde eld. Jag talar självfallet om Niki Lauda.

Marcus om: F1 2022 Spanish GP
Red Bull och Max Verstappen är definitiva favoriter inför loppet.

Legendaren var en aktiv del inom sporten fram till sina sista dagar och jobbade tätt med Mercedes och Lewis Hamilton och den sjufaldige världsmästaren tackade Niki Lauda för allt via ett meddelande på sin Twitter. "For Niki, always. Hope we're still making you proud. Thank you for everything". Och jag är övertygad om att hans minne kommer leva kvar länge inom sporten och för alltid hyllas som en av de absolut största och mest inflytelserika förarna. Ja det är inte utan att man kanske ska ta helgen i tillfälle och titta igenom Rush, Ron Howards utsökta filmatisering av den otroliga strid som ägde rum mellan Lauda och James Hunt under en av sportens mest intensiva perioder.

Detta är en annons:

Så vad lärde vi oss egentligen från fredagens testkörningar? Först och främst fick vi se några nya ansikten bakom rattarna i form av de två lovande juniorerna Juri Vips och Nyck de Vries. Det är självfallet svårt att dra några konkreta slutsatser av deras korta framträdanden som enbart täckte FP1 men av de två kändes de Vries som den med mest tempo när han gasade runt i Alex Albons Williams. Kämpigare var det för Juri Vips som tassade runt banan med en viss försiktighet i Sergio Perez Red Bull och tydligt kämpade för att få grepp om den komplexa bilen. Båda grabbarna har väntat länge och tålmodigt i manegen för att få foten in i F1-dörren och detta är ett litet men viktigt första steg. Vi får hoppas de ges fler möjligheter under året.

Marcus om: F1 2022 Spanish GP
Spanien hettar till!

Något som blev väldigt tydligt efter de två rundorna som kördes under fredagen var att däckslitaget runt Circuit de Barcelona Catalunya var extremt i den böljande försommarvärmen. Flera av stallen kämpade och pirelli-gummit föll bokstavligen i bitar och framförallt då den mjuka blandningen som inte verkade hålla för mer än ett varv under hård press. Något som bäddar för ett potentiellt rysligt spännande kval nu under eftermiddagen. Totalt kommer vi få njuta av sexton kurvor varav den första är banans huvudsakliga plats för att passera framförvarande bilar och ligger i slutet av den långa start och mål-rakan som också är en av två DRS-zoner. Sextio-sex varv kommer köras med en total sträcka på 308 kilometer.

Med allt det sagt, låt oss gå lite djupare in i vart och ett av stallen för att syna formen inför dagens kval och söndagens lopp. Den stora utmanaren är så klart Red Bull och tillika också det stall som håller i taktpinnen. För trots att Leclerc och Ferrari leder i de båda mästerskapen sett till poäng så har tjurarna nu verkat skaka av sig mycket av de problem som de inledde årets F1-säsong med. Tillförlitligheten är till synes nästan helt och hållet på plats igen även om några mindre tekniska spöken ställde till det för Sergio Perez under slutfasen av Miami GP. Något som också antagligen kostade honom en pallplats som istället kneps av Carlos Sainz i sin Ferrari.

Detta är en annons:
Marcus om: F1 2022 Spanish GP
Ferrari kommer vara under press och de nya uppgraderingarna behöver leverera.

För även om Red Bull inte har så enormt många uppgraderingar inför Circuit de Barcelona Catalunya så har bilen tappat hela fem kilo i vikt, vilket inte är annat än ett smärre mirakel hur de lyckats åstadkomma. En redan pilsnabb bil blir därmed ännu snabbare, och trots Ferrari verkar ha övertaget under kvalet så är RB18 konsekvent bättre på långdistans och jag tippar Max Verstappen och Sergio Perez som mina favoriter denna helgen. Den regerande världsmästaren kommer ta hem förstaplatsen om inget tekniskt oförutsett sker med bilen i likhet med något av årets inledande lopp. Likaså är jag förhållandevis säker på att Sergio kommer göra honom sällskap på podiet med en solid andra eller tredjeplats.

Ferrari kommer vara fortsatt superbt snabba under kvalet och många har på förhand benämnt just Circuit de Barcelona Catalunya som "Ferraris bana". Ett lopp som på pappret bör passa deras nuvarande bil som handsken på handen. Testen under fredagen bådade förvisso gott men övertygade knappast. Både Charles Leclerc och Carlos Sainz var snabba men ingen av dom tycktes dominera fullt så tydligt som kanske skett tidigare i år. Med de mindre aero-uppgraderingarna som Ferrari-bilen blivit bestyckad med har de baserat på FP1 och FP2 ett marginellt övertag på några tiondelar mot Red Bull. I varje fall under kortare distans med lite bränsle i tanken.

Marcus om: F1 2022 Spanish GP
Mercedes har funnit form och ser riktigt rejält lovande ut inför loppet!

Nej jag är relativt säker på min sak att Charles Leclerc även denna helgen kommer fortsätta dominera pole position även om han absolut kommer få kämpa mot den ständigt iskalla och skrämmande duktiga Max Verstappen. Kanske kan även faktiskt även George Russells Mercedes vara med och slåss om de bästa startplatserna idag. Carlos Sainz å andra sidan kommer med största sannolikhet knipa någon av platserna bakom sin stallkompis under kvalet och har definitivt möjlighet till pallplats under söndagens lopp. Mycket hänger så klart på hur sammanhållen Sainz är och tittar vi på tidigare lopp i år så är han olustigt benägen att vara delaktig i krascher eller göra märkliga avåkningar.

Detta lämnar ett litet frågetecken över Carlos huvud, speciellt också med tanke på den extra press som kommer med faktumet att Circuit de Barcelona Catalunya är hans hemmabana. Publikens press och den ökade mediala uppmärksamheten kan så klart både höja och sänka en förare men i Carlos fall tror jag inte det för med sig något positivt. Inte i år i varje fall. Jag är fortfarande av åsikten att han lägger för fokus på att överglänsa Charles och framförallt då under kvalet där många av de största olyckorna skett. Jag hoppas och önskar honom en ren och problemfri helg, grabben har inte riktigt råd med fler avåkningar. I Miami verkade han ha samlat sig lite så jag efterlyser mer av just detta från honom under helgen. Vi får helt enkelt hoppas och hålla tummarna.

Marcus om: F1 2022 Spanish GP
Fernando Alonso fortsätter imponera i en medelmåttig bil.

Ett stall som definitivt verkar ha vänt blad och hittat ny form inför Circuit de Barcelona Catalunya är Mercedes. Mycket av förhandssnacket har handlat om hur detta loppet skulle kunna innebära slutet för deras "zero-pod" design som de kämpat så hårt med att få grepp om. För även om bilen såg lite mer stabil ut under Miami GP för två veckor sedan så uttryckte både Lewis Hamilton likväl som George Russell ett tydligt missnöje över hur de fortfarande måste kämpa med bilen och gungandet från porpoising-effekten. Ny framvinge och sidokjolar verkar nu slutligen faktiskt skapat en helt annan stabilitet i Mercedes-bilen och både under FP1 och FP2 var de båda förarna märkbart snabbare och låg i toppen av tidtabellen under den andra omgången tillsammans med Ferrari.

Med det sagt hoppas vi nu på att samma nyfunna form syns under kvalet och loppet imorgon. Ännu är det inte för sent för Mercedes, Hamilton och Russell att slåss tillbaka och kanske, kanske klättra sig uppåt i de båda världsmästerskapen. Jag tror dock fortfarande att Russell faktiskt är och kommer vara snabbare än den sjufaldige världsmästaren. En tredjeplats är absolut möjlig för den unge britten om rätt omständigheter presenterar sig under söndagens lopp men Hamilton kommer få finna sig i att vara på fortsatt fjärde eller femte-plats vid loppets slut. Vilket så klart absolut inte är dåligt på något sätt, men jämfört med vad stjärnan är van vid från tidigare år så kan jag förstå att han djupt inom sig kanske är lite besviken och frustrerad.

Marcus om: F1 2022 Spanish GP
Bottas hade ingen vidare tur med sig under fredagen.

Helgens absolut största snackis är utan någon som helst tvekan Aston Martin som anlänt till Circuit de Barcelona Catalunya med absolut flest uppgraderingar av alla F1-stallen. Den nya bilen de rullade ut under fredagen fick också många att reagera ganska starkt, och inte i någon nödvändigtvis positiv bemärkelse. För i mångt och mycket ser det ut att vara en omlackerad Red Bull, något som också snabbt spred sig inom paddocken och gav dem öknamnet "The green Red Bull". Christian Horner och den alltid lika pratglada, skandalöse Helmut Marko var också väldigt tydliga med sina åsikter kring hela spektaklet. Men tydligen, tvärtemot alla misstankar kunde tydligen Aston Martin bevisa för FIA att deras nya koncept är deras egna.

Personligen varken litar eller tror jag på stallet i detta fall. Speciellt inte ledarskapet och då främst den alltid lite lömska Lawrence Stroll som verkar tro att allt går att köpa med pengar. Så även kopior av andras ritningar. Vi såg det för två år sedan med deras rosa Mercedes och nu verkar det alltså som att Aston Martin återigen gör precis samma sak. Och döma av fredagen så är det nya konceptet i varje fall ett definitivt lyft och både Lance och Vettel kunde dunka in respektabla varvtider i den efter de blivit varma i skorna. Kommer detta slunga dom till främre delen av fältet? Nej knappast, men jag är övertygad om att dom nu mer konsekvent kommer kunna strida i mittfältet om poängen och slippa äta avgaser i botten av fältet tillsammans med Williams och AlphaTauri.

Marcus om: F1 2022 Spanish GP
En grön Red Bull, ja det verkar som att Aston Martin återigen gjort vad de är bäst på, att kopiera andra.

Haas var det enda av alla stall som anlände till Circuit de Barcelona Catalunya utan några nyheter på sin bil och mycket av det momentum de hade under säsongens början tycks ha gått lite förlorat. Kevin Magnussen har haft en smula otur med tillförlitligheten men mer än något annat så har Mick Schumacher helt enkelt inte levererat vad han borde. Speciellt inte i en bil som faktiskt bevisligen har prestandan till att konsekvent kriga om poäng i mittfältet. Nej istället dras Mick med det faktum att han lyckas skrapa ihop exakt noll poäng hittills under säsongen. Något som självfallet inte duger och att påstå att han ännu räknas som en nykomling går inte riktigt. Grabben behöver samla ihop sig och trycka foten hårdare mot gaspedalen.

Jag har återkommande celebrerat och talat mig varm och hur Haas har potential och kommer skrälla under året. Ord jag fortfarande står fast vid och speciellt Kevin Magnussen har all potential i världen att faktiskt landa sig ett podium under säsongen om rätt omständigheter presenterar sig. Men på Circuit de Barcelona Catalunya kommer det inte ske. Jag gissar på att han tar sig i mål på en nionde eller tionde-plats under söndagen men Mick kommer vara fortsatt poänglös. Så man kan faktiskt fråga sig om han har någon vidare framtid inom sporten. Visst hans namn bär med sig en hel del sponsorer och positiv publicitet men i långa loppet räcker inte det. Vi behöver inte ännu en Nicolas Latifi på banan, det räcker gott med den vi har.

Marcus om: F1 2022 Spanish GP
Kom igen Pierre Gasly, vi vill se dig lyckas!

Angående resterande stall så var det väldigt lite som egentligen fick dom att stå ut från mängden. Bottas var så klart fortsatt lovande i sin tydligt snabba Sauber men ännu en gång drabbades finnen av tekniskt haveri. En stor puff av rök från motorn satta obönhörligen stopp för hans fredags-äventyr men jag håller självfallet tummarna för att han kan vara med i toppsegmentet och slåss om poängen. Grabben förtjänar lite tur nu och där finns all potential till podium för honom i år också. Något som även tåls att sägas om fältets pensionär, Fernando Alonso. Den gubben är inget annat än ett smärre mirakel och hans otroliga hunger och förmåga bakom ratten fortsätter alltjämt att imponera.

Han har gång på gång visar prov på hur blixtrande snabb han fortfarande är men säsongen har trots det mest inneburit en lång rad besvikelser för spanjoren. En kombination av tekniska haverier, ren och skär otur och faktiskt även en del orättvisa domslut från FIA har ideligen lagt fälleben för honom. Det är självfallet rent drömtänkande men det hade varit mäkta intressant att se honom i en Red Bull vid sidan av Max Verstappen. För med rätt hårdvara så kan Fernando fortfarande leverera. Inget snack om saken. Om möjligt är han ännu hungrigare än någonsin och hans förmågor på banan är fortsatt exceptionella. Nej jag är övertygad om att han definitivt fortfarande är en av de främsta förarna inom sporten och förtjänar en bättre bil.

Så det summerar väl det mesta av mina främsta tankar och funderingar inför dagens kval och morgondagens spännande lopp på Circuit de Barcelona Catalunya. Vad tror ni om loppet och vem kommer knipa pole respektive vinsten på söndagen? Vilka stall kommer snubbla, vilka kommer skrälla? Diskutera!



Loading next content