Svenska
Gamereactor
artiklar
Dirt Rally 3

Dödsstöten för Dirt Rally 3.0

Efter att ha skrivit om rykten gällande Dirt Rally 3.0 i mars har Petter nu grävt lite till samt sammanfattat sina tankar om vad som kan tänkas ske inom Codemasters rallydivision...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag skrev ju för ett par månader sedan (länk) om ganska många insider-rykten rörande det faktum att Codemasters i princip färdigställt Dirt Rally 3.0 efter tre års sammanhängande utveckling och att de var på väg att utannonsera det med en planerad sommarpremiär. Det blev inte så. Ryktena var felaktiga. Att spelet var "snudd-på färdigt" har källor inuti själva core-teamet hos Codemasters bekräftat men det står nu också klart att deras "sommarspel" var F1 22, detta trots att de vanligtvis (årligen) rullar ut F1-spelet i oktober eller november. 1:a juli är det nu som gäller vilket fick det andra ryktet om att Dirt Rally 3.0 skulle vara nedlagt enligt EA:s direktiv, mer trovärdigt än innan.

HQ

Det rapporterades ju för sex veckor sen att EA yrkat på att Codemasters skulle överföra de assets (bilar och fysik) från Dirt Rally 3.0 och dess egenutvecklade Ego-motor in i Unreal Engine 5 och till deras första WRC-spel som mest troligt kommer att släppas hösten eller vintern 2023. Jag har pratat med en person inom ett systerteam till Codemasters rallygäng som hävdar att detta är svårare än vad EA trott, och att det kommer att krävas att man gör om mer än vad som hade varit optimalt. Det går datt i det här avseendet kika på exemplet med Kunos som gick från egenutvecklad motor i Assetto Corsa till Unreal 4 i Assetto Corsa Competizione och arbetade i över ett år efter spelets premiär bara med att laga saker som inte fungerade. Vilket är alarmerande, även om det ena inte utesluter eller innefattar det andra.

Det ser mörkt ut för Dirt Rally 3.0. Mycket, mycket mörkt. När vi under tisdagen dessutom fick reda på att Codemasters Cheshire på EA:s order blivit en del av Criterion (Burnout) och nu uteslutande ska arbeta på Need for Speed - Känns det extra tydligt att ryktet om en release av Dirt Rally 3.0 inte verkar stämma. Om jag nu ska gå på det jag vet och det jag hört samt addera vad jag tror, är det inte särskilt mycket mer muntert än att jag misstänker att Dirt Rally 3.0, min näst mest efterlängtade speluppföljare genom alla tider, är nedlagt och att nästa rallyspel från Codemasters kommer att bli EA Sports WRC 23 någon gång nästa höst, eller kanske till och med lagom till julhandeln.

Dirt Rally 3
Får vi nu inget Dirt Rally 3.0 kommer jag att personligen sortera det som en av spelhistoriens största tragedier.

En annan riktig trist aspekt av detta förutom det faktum att man verkar ha kasserat en till 95% färdig produkt vars föregångare sålts i dryga sex miljoner exemplar - Är att jag tyvärr tror att Codemasters WRC-spelserie inte kommer att bli av simulatortyp, som Dirt Rally och Dirt Rally 2.0 är. Jag tror snarare på att deras licenstänk från Formel 1-världen kommer att överföras på rally och att det blir mer av en simcade-titel med arkadaktigt lättillgänglig fysik och förlåtande skademodeller snarare än det som erbjuds i Dirt Rally. På så sätt skulle Codemasters bredda målgruppen för EA Sports WRC 23 maximalt snarare än att kommunicera enbart till de mest inbitna simulatorfansen, och det skulle i så fall kännas direkt gräsligt tragiskt för egen del. Om EA står bakom dessa beslut och det blir som jag tror, kommer det för mig bara handla om ännu en serie händelser som de orkestrerat som varit genuint negativa för spelköpare och fans av en spelserie som idag regerar en hel subgenre.

Detta är en annons:

Vill det sig istället nu väl och jag mot all förmodan har fel - Kanske utannonseringen av Dirt Rally 3.0 kommer innan sommaren med en release i augusti för att Codemasters sedan ska kunna släppa EA Sports WRC 23 om 18-20 månader. Tiden får utvisa, men om jag får gissa så gissar jag nu tveklöst på att Dirt Rally 3.0 är dött.

Relaterade texter

5
Dödsstöten för Dirt Rally 3.0

Dödsstöten för Dirt Rally 3.0

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Efter att ha skrivit om rykten gällande Dirt Rally 3.0 i mars har Petter nu grävt lite till samt sammanfattat sina tankar om vad som kan tänkas ske inom Codemasters rallydivision...



Loading next content