Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst Just Nu: April

Gamereactors samlade redaktion har listat våra individuella favoriter under den gångna månaden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Bäst Just Nu: April
Hegevall har levt loppan i det alldeles fenomenala Automobilista 2 den gångna månaden.

Petters mest spelade spel under april 2022:
Automobilista 2
Min bevisligen orimligt starka flickvän slet av min sekventiella Simagic-växelspak, rakt av. Schlopp! Sade det, hela stålstången som håller i själva knoppen - avbruten på mitten. Detta har inneburit att jag och mitt kära kompisgäng tagit ledigt från vår pågående, veckomässigt superregelbundna och snortighta Dirt Rally 2.0-turnering och istället fokuserat på paddelshift-baserat råröj på kokhet asfalt i Automobilista 2. För ja... Det råder för egen del ingen som helst tvekan om att Reiza Studios briljanta tvåa idag ger den enskilt bästa körupplevelsen av alla racingsimulatorer och det är framförallt den nya 2022 Stock Car Pro Series ett ypperligt bevis på. Lysande bilklass, roliga (utmanade) bilar och strålande tät racing tack vare förbättrad och trovärdig artificiell intelligens.

Marie Liljegren:
Horizon Forbidden West
Visst har jag varit lite otrogen denna månad och tallat lite på en annan, nämligen Guardians of the Galaxy som fanns gratis på Xbox Game Pass men den största delen av min tid har lagts på Horizon även denna månad. Spelet känns otroligt stort och när jag tömt det på sidouppdrag ploppar det ständigt upp nya att slutfölja. Jag älskar den vackra världen, även om det mesta i världen försöker döda mig och göra hackmat av mig. Ond bråd död lurar under vattnet, på land och från ovan där fåglar stora som Air Force One flyger. Jag tror inte jag har så många huvuduppdrag kvar innan spelet är slut så jag gör som jag brukar när det inträffar. Jag dammsuger världen på allt annat, för jag vet att när väl spelet är slut så kommer inte energin och hungern för att spela vidare med att samla saker finnas kvar. Allt sådant ska göras innan man ser eftertexterna.

Så jag har de senaste timmarna samlat maskindelar för att bygga nya vapen och uppdatera mina prylar så det ska bli lättare att krossa mina värsta fiender när tiden är mogen. Just nu njuter jag av friheten i luften där jag äntligen lärt mig att tämja en flygande fiende så att utforska världen har aldrig varit härligare. Det pirrar i magen när jag dyker ner mot springande fiender för att i sista sekund stiga upp mot himlen igen. Storyn har mig i ett järngrepp och jag längtar efter att se hur det hela ska utspela sig, men jag ska försätta att ha lite is i magen så att det inte ska ta slut för fort. Kommer dröja innan något mer av mina favoritspel släpps så denna karamell får hålla ett tag till. Så det kommer vara jag och Aloy ett bra tag till, för oj vad bra detta är.

Detta är en annons:

André Lamartine:
Elden Ring
Spelet är så långt att den här texten mest blir en uppföljning till mitt förra Bäst Just Nu-inlägg, men för tillfället är jag just nu inne på min andra Elden Ring-resa. Jag besegrade Elden-besten för några veckor sedan, fick Waifu-slutet med Ranni och blev omänskligt sugen på att återuppleva detta mästerverk igen. Den här gången lägger jag dock fokus på alla quests jag missade, då From Software alltid gör sina sidouppdrag så kryptiska att det i princip är omöjligt att avsluta - eller ens påbörja - alla karaktärsuppdrag under den första spelomgången. Under min andra resa är jag dessutom så överlevlad att de flesta bossarna smälter som smör, vilket tar bort utamingen något och jag funderar på att helt enkelt bara börja om från början för att återvända till den svettframkallande paniken som spelets början ofta bjöd på. Just nu är jag dock nöjd med att ta igen allt jag missade under min första 150 timmars äventyr, vilket jag inte trodde var möjligt. Ah, favoritbossen? Godfrey, helt klart.

Måns Lindman:
Elden Ring
Den här månaden har verkligen varit all in Elden Ring. Förutom en handfull timmar i VR för recensioner så har jag inte spelat någonting annat och inte har jag velat spela något annat heller. Till skillnad från mina kollegor så är jag fortfarande på min första omgång och ungefär 200 timmar in eftersom jag vill upptäcka precis allt och göra allt. Om det så bara är en myggjävel i ett träsk som inte tidigare har dräpts så skall den dö, även om det tar mig en kvart att få fast det enerverande kräket som vägrar lägga sig i skottlinjen. Jag har en inre drift som tvingar mig att marodera varenda fiendeläger, i hopp om att hitta rikedom, nya förmågor och runor som tar mig ännu ett steg närmare min dröm om att bli hegemonisk och med det en elyseisk tillvaro där ingen bossröv är för stor att sparka.

Finns det en NPC-storyline som går att följa så skall det göras, det spelar ingen roll om jag måste spendera dussintalet timmar att jaga personen ifråga över den massiva kartan som knappt ger mig några ledtrådar alls. Det enda som kan leda mig rätt är gåtfulla dialoger och logiskt tänkande. Det här är himmelriket på riktigt. Jag får tänka själv, jag får improvisera, jag får slå huvudet i väggen och resa mig igen, med ny vigör. Jag är så nogrann att jag föraktar mig själv men det går ju inte att agera annorlunda. Tänk om jag missar något vapen eller tillbehör som skakar om min världsbild. Eller Gud förbjude, tänk om jag missar en bossfight. FOMO har aldrig varit större än vad den är i Elden Ring. Varje fotsteg kan leda mig till ett helt nytt paradis och jag kan fortfarande upptäcka en ny stig som jag har passerat hundratals gånger men missat. Det finns platser där jag har varit så många gånger att jag nästan kan kalla det mitt andra hem men varje gång jag anländer så finns det något nytt där. Det tar aldrig slut. Möjligheterna är verkligen oändliga och varenda gång jag ser titelskärmen och trycker på "continue" så vet jag att det kommer att loggas så groteskt många timmar. Timmar av njutning, timmar av lidande, timmar av ren och skär excellens.

Bäst Just Nu: April
Många på redaktionen spelar fortfarande Elden Ring.
Detta är en annons:

Patrik Severin:
Per Aspera
Det stod lite mellan detta och Syberia: The World Before. I slutändan föll valet på kolonialbyggarsimuleringen Per Aspera. Du intar rollen som en fullt självmedveten AI om ännu inte särskilt erfaren. Du ska förbereda mars med kolonibyggnader, utveckla forskning, ta fram resurser och mycket annat. Först måste du transformera planeten så att den har en atmosfär, vatten och potentiellt grönska. Det är förvånansvärt tungt på röstskådisar med inslag av Troy Baker och några till som lyfter upplevelsen. Det som drog in mig fullständigt var det beroendeframkallande upplägget. Du har inte direkt kontroll över dina drönare. Du placerar ut byggnader, vägar och annan viktig infrastruktur om du har tur prioriterar dina robotar sakerna du vill först. Till din hjälp kan du också prioritera vissa saker eller avskärma drönarna till vissa platser. Resultatet är långsamt framväxande städer, ett intressant narrativ och en planet som täcks av hav, vegetation och människor. Utan att gå in för mycket på berättelsen så gillar jag spänningen mellan du som AI och människorna. Jag gillar att planeten går att rotera 360 grader och i sann stadsbyggarspelsanda låter dig låsa upp zoner för expansion. Det hade kunnat sluta mindre bra men när planetens faror, berättelsen och det spelmässiga med att bygga städer blir till en helhet är detta lysande. Precis som med många andra indiespel drogs detta med problem inledningsvis när det släpptes, men det är en väsentligt bättre upplevelse idag.

Marcus Persson:
Valheim
Sexhundra timmar in i den mustiga vikinga-dimman och inget slut i sikte. Jag är illa medveten om hur jag månad efter månad låter som en repig gammal vinylskiva men herre min skapare vad Valheim slukat mitt liv. Det spelar liksom ingen roll att jag kan spelets innehåll utan och innantill, varje ny spelomgång blir ett nytt litet äventyr fyllt av galenskaper. Mycket tack vare den sprudlande och extremt levande moddningsscenen så finns där alltid gott om extramaterial att krydda spelupplevelsen med de gånger man önskar uppleva något utanför spelets normala ramar. Nästa större expansion är fortfarande ett antal månader bort om vi ska tro utvecklarna men jag hyser inga som helst tvivel om att Valheim kommer att fortsätta underhålla mig vecka ut och vecka in även i dess frånvaro. Besatt är bara förnamnet, och jag älskar varje minut och sekund. Tack Iron Gate för detta helt otroliga spel.

Johan Mackegård:
Elden Ring
Jo, det var Elden Ring här också. Jag har ju som jag uttryckt tidigare haft svårt att komma tillbaka in i From Softwares hårdkokta fantasymastodont på grund av ett djupt inlärt tankesätt och en spelstil som har tagit bort mycket av glädjen jag en gång kände för serien. Men jag harvar absolut vidare i The Lands Between och har bitvis riktigt kul. Begränsade spelsessioner, där jag verkligen är på mig själv med att sluta spela sekunden jag inte längre har roligt, har hjälpt mig att släppa prestigen och behovet av att så snabbt som möjligt nå eftertexterna och i förlängningen 100%, för den här gången vill jag inte att allt ska handla om troféer eller dumdristig fulländning. Jag vill nu främst satsa på upplevelsen och den här gången får det ta den tid det behöver.

Olof Westerberg:
Keep Talking and Nobody Explodes
Det var först nu, under april månad, som jag för första gången lade händerna på Steel Crate Games sju år gamla partypärla. Jag hade faktiskt inte ens begripit vad det handlat om tidigare, men när jag och frugan skulle ha ett par vänner på besök så behövdes det kvickt ordnas fram något att spela - och valet föll på bombsimualatorn #1. Trots en instruktionsmanual tjock som en mindre roman var det förvånansvärt lätt att komma in i, och i och med att bara en person behöver hålla i handkontrollen så känns det aldrig exkluderande mot nybörjarspelare. För de som - likt mig själv för en knapp månad sedan - inte känner till hur det fungerar, så ska man desarmera bomber på tid. Bara en spelare får se bomben på skärmen, medan resten av gänget via en tryckt instruktionsmanual ska lyckas kommunicera vad som ska göras för att omintetgöra hotet. Är det fler än två gula trådar? Klipp den fjärde! Finns det två batterier på sidan och är serienumret CAR och blinkar en lampa i vitt eller gult på ovansidan? Tryck på knappen och håll den intryckt tills det dyker upp en tvåa på displayen! Det må låta lite träigt i skrift, men aldrig hade jag trott att bomber kunde vara så festliga.

Johan Vahlström:
MLB The Show 22
April varje år kommer en speciell serie alltid dominera för mig. Det är basebollspelet MLB The Show. Vilket är lite kul eftersom jag varken kollat på en match på TV eller i verkligheten. Men det har varit det bästa sportspelet (av de stora licenserade) på marknaden under många år nu och det är verkligen en fröjd att spela. Det ser ljuvligt ut och ibland känns det som att jag tittar på en TV-sändning av matchen, gissar jag eftersom jag inte sett någon. Det finns en mängd innehåll som kommer passa både spelare som vill spela offline i ett karriärläge eller bossa över ett team och spelare som vill tävla mot andra online. Det är fortfarande riktigt svårt för mig att få till den där perfekta svingen på högre svårighetsgrader, men jag gör allt för att förbättra mig. April månad dominerades av baseboll och det måste hända något väldigt speciellt för att det inte ska gälla i maj också.

Jonas Mäki:
Tiny Tina's Wonderlands
Det är väl ingen större hemlighet att jag älskar Borderlands-serien, och en av mina absoluta favoritkaraktärer är Tiny Tiny (jag har till och med döpt vår ena hund efter henne). Följdaktligen är det väl heller ingen överraskning att Tiny Tina's Assault on Dragon Keep är den expansion jag gillar bäst i seriuen... och har du inte redan annat det - så är det ingen överdrift att påstå att Tiny Tina's Wonderlands verkligen är en titel skräddarsydd för mig. Och som jag och sambon har spelat och levlat våra karaktärer under april månad. Vi håller på att finkamma kartan efter alla hemligheter, lösa alla pussel i Brighthoof och kämpa oss till fullkomligt oslagbara puffror i endgame. Borderlands är en serie jag i princip aldrig slutat spela utan latent lirat mer eller mindre än sedan det första spelet släpptes, och ingenting talar egentligen för att det här äventyret skulle bli något undantag, så bli inte förvånade om det dyker upp igen i dessa artiklar senare i år, i synnerhet om det kommit någon ny bra expansion.

Bäst Just Nu: April
Tiny Tina har gått varmt hemma hos Mr. Lakkupippu™ under april.

Niclas Wallin:
Far Cry 5
Elden Ring har slutligen fått vila lite, jag är långt ifrån klar men jag behövde en paus på obestämd tid kände jag. Istället har det fått bli lite mer lättsmält underhållning medan jag gör mig redo för slutspurten i From Softwares mästerverk. Jag hade ett antal spel på min nästan bortglömda Playstation 4 att ta itu med och Far Cry 5 är ett spel jag skjutit på ända sen jag köpte det på rea för över ett år sedan. Roligt är det ju, de allra flesta spel i serien är roliga, problemet är ju att det inte händer särskilt mycket mellan utgåvorna. Men som sagt, roligt har jag ändå och Joseph är en ganska bra skurk även om han heller inte hör till seriens bästa. Jag ville spela något mer lättsmält ett tag och Far Cry 5 var helt perfekt i det ändamålet, bara kuta runt, skjuta lite och inte behöva tänka så värst mycket är precis lagom ibland.

Henric Pettersson:
Dead by Daylight
Tomheten efter Elden Ring är stor och jag har försökt att fylla det med ännu mer Dead by Daylight. Sedan länge har jag strävat efter att levla mina överlevare för att på så sätt kunna låsa upp alla upplåsningsbara förmågor som jag sedan kan välja fritt mellan som Mikaela Reid. För bara några dagar sedan så lyckades jag (äntligen!). Med tanke på att detta har tvingat mig att öka nivån på samtliga överlevare till 40 (med undantag för Stranger Things-karaktären och de karaktärer vars förmågor jag redan låst upp eller köpt i affären) har det tagit sin tid. Månader... Kanske till och med år? Nu börjar jag hur som helst på nästa mission, nämligen detsamma med mördare. Detta lär dock gå betydligt snabbare då jag redan har många av dem i höga nivåer. Däremot är planen att låsa upp alla förmågor till varje karaktär, vilket lär ta en hel del lång tid men väl då kan jag experimentera som aldrig förr.

Vad har spelat under april?



Loading next content