Svenska
Gamereactor
artiklar
Sly Collection

Min favoritkaraktär: Bentley

Redaktionen kåserar vidare om karaktärer som berört lite extra och nu har turen fallit på Johan att redogöra för Cooperligans alldeles egna sköldpadda som än idag saknar motstycke i spelvärlden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Master Chief
Sonic
Arthur Morgan
Samus Aran
Ellie

Det här med att välja favoriter är något som jag upplever alltid har väckt livade och nyanserade diskussioner bland människor i alla åldrar. "Vilken är din absoluta favoritfilm någonsin om du var tvungen att välja en?" "Vad är ditt drömresemål?" Favoriträtt? Serie? Spel? Musiker? Färg? Hamburgare? Ja, du ser ju. För varje enskilt ämne att prata om finns det i regel en eller flera favoriter som bara måste få ta plats och hävda sig i våra intensiva debatter om personlig smak. Att ha en favorit att stoltsera med är självklart och har kommit att symbolisera en ytterst personlig del av oss själva som i hög mån representerar vår identitet och ståndpunkt i en enskild kategori. Vi strävar efter att visa upp våra personliga toppkandidater som medaljer runt halsen för att i ett par sekunder kunna glänsa i vår utläggning om varför just vår favorit är bäst, samtidigt som vi känner att vi kommit vår ögonsten lite närmare i processen.

Men när det till slut föll på mig att berätta om min egen högst personliga favorit inom ämnet spelkaraktärer slog det mig att valet kanske inte var så självklart som jag hade hoppats. Tjugo år av spelande har gett mig ett helt bibliotek av fantastiska karaktärer att välja mellan och när jag nu var tvungen att utse en vinnare bland dessa var det som att välja ut en av mina allra bästa vänner, eller för att vända på perspektivet så stod jag nu inför uppgiften att välja bort sånär alla av mina unika relationer bland spelvärldens många kufar och bohemer. Alla utom en. Så när jag gått igenom det tusental av möten jag haft under åren, allt från Nintendo 64 och upp till dagens Playstation 5 så stod jag till slut där med en, egentligen ganska oväntad kandidat.

Bentley är för dig som inte vet den klipske sköldpaddan som agerar hjärnan i Sly Coopers ikoniska tjuvgäng. Gruppen blev snabbt en av mina absoluta favoriter inom spelvärlden när jag som tioåring först lade vantarna på den andra delen i Sly-serien och den gröna, glasögonprydda plansmidaren berörde mig något alldeles extra. Bentley blev precis som sina båda kumpaner Sly och Murray en bärande del av Cooper-ligan när de alla träffades vid ung ålder på ett barnhem för föräldralösa och började sin kriminella bana som gängets "killen i stolen". Slys egen version av exempelvis Batmans Oracle eller Sickan från Jönssonligan. Således fick vi under hela första delen i Sly-serien bara stifta bekantskap med Bentley i mellansekvenser där han informerade den ständigt charmige tvättbjörnen om uppdragens uppbyggnad. Med en lika skakig som bestämd röst fanns han alltid i örat på Sly för att tillhandahålla all nödvändig information samtidigt som den blåklädda mästertjuven utförde kupp efter kupp med akrobatisk precision.

Detta är en annons:
Sly Collection

I del två såg det dock annorlunda ut. Bentley tog sina första stapplande steg ut på fältet och deltog själv i de väl uttänkta operationerna som han inte bara hade planerat fram, utan även själv illustrerat i vad som måste beskrivas spelhistoriens överlägset charmigaste power point-presentationer. Bentley var inte längre bara en röst i örat utan blev i Sly 2: Tjuvgänget en riktig fältagent, om än en mycket försiktig sådan som, till skillnad från sina båda hårdhänta kollegor, främs förlitade sig på sitt sömnpilsladdade armborst och smygbomber. Skillnaden i spelstil märktes tydligt bara man såg den försiktiga sköldpaddans smygande steg och miljöer och fiender som annars upplevts som barnlekar kändes genom Bentleys ögon stora och hotfulla. Bentley var rädd. Livrädd. Konstant. Men han drevs också av en motivation av att viktiga moment i planerna faktiskt hängde på att han skulle utföra uppgifter som endast han kunde klara av. List och taktik präglade Bentleys spelstil mer än något annat och när jag utforskade de öppna världarna så var det inte sällan att huvudpersonen Sly fick sitta på avbytarbänken till förmån för den nördiga sköldpaddans högteknologiska framfart. Bentley var aldrig speciellt snabb, smidig eller stark, utan han förlitade sig istället på sitt intellekt för att komma väl förberedd till varje uppdrag. Där Murray hade muskler, hade Bentley bomber och när Sly glänste med sin akrobatik, var Bentley redo med en minst lika effektiv jetpack.

När hela ligan blev förrådd och Sly och Murray kastades i fängelsehålor stod Bentley ensam kvar och tog det enorma beslutet att på egen hand utföra en fritagningskupp, vilket inledde en helt ny utvecklingskurva i den rädda sköldpaddans karaktärsresa. Han var inte längre killen i stolen eller den smarta delen i laget utan han stod där helt ensam mot en armé av vampyrer och varulvar i Grevinnans skräckinjagande högsäkerhetsfängelse. Efter fritagningen hade Bentley genomgått en förändring och kändes både starkare och mer trygg i sig själv. Modet hade segrat och mitt tioåriga jag hade bevittnat en otrolig resa som jag aldrig trodde att ett TV-spel kunde erbjuda. Bentley hade trotsat alla odds och bestigit enorma hinder, såväl yttre som inre och det var tydligt att inte minst hans egen självkänsla var var starkare än någonsin. Han var en kraft att räkna med och jag blev därför extra chockad när han i de sista minuterna av Sly 2: Tjuvgänget brutalt krossades i Clockwerks enorma käftar efter att till slut ha varit den som lagt in nådastöten på den hatfyllda järnfågeln. Bentley gick aldrig igen.

När ligan åter var tillbaka i seriens tredje installation var det en helt ny Bentley som vi möttes av. Till följd av olyckan som drabbat honom i del två var stackaren numera permanent försatt i rullstol vilket på ett mirakulöst sätt bara tycktes stärka honom. Rullstolen förvandlade den tidigare så skräckslagna lilla veklingen till en rullande fästning av högteknologisk briljans som rymde allt vad en genialisk superagent kunde tänkas behöva på fältet. Bentley hade fötts på nytt och jag älskade varenda tum av den pånyttfödde sköldpaddan. Eller ja, den ikoniska hatten från del två var förvisso utbytt mot en riktigt töntig cykelhjälm men i övrigt var det en solklar förvandling åt det bättre.

Detta är en annons:

Med en karaktär som Bentley visade Sucker Punch att man varken behöver vara störst, snabbast, starkast eller snyggast för att kunna uträtta stordåd och Bentley har kanske därför på många sätt etsat sig fast i mitt minne som den spelkaraktär jag håller allra högst. Den lilla gröna glasögonbärande sköldpadde-krabaten skiljer sig således från många andra hjältar genom spelhistorien och även fast flera, kanske bättre skrivna personligheter i stil med Ellie, Arthur Morgan och Big Boss absolut existerar i det stora vimlet så förblir Bentley ohotad etta. Med ikoniska insatser från både hans engelska och svenska röstskådespelare, en lysande visuell design som i del fyra fulländades när han återfick sin gamla fälthatt, i kombination många, många, många gamla minnen från våra äventyr tillsammans är Bentley från Cooper-ligan min absoluta favoritkaraktär inom spelvärlden och så är det med det.

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Master Chief
Sonic
Arthur Morgan
Samus Aran
Ellie

Relaterade texter

Sly CollectionScore

Sly Collection

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Så är det dags för en ny samling klassiker till Playstation 3. Snälle mästertjuven Sly och hans båda kumpaner Bentley och Murray är tillbaka i högupplöst prakt...

1
Min favoritkaraktär: Bentley

Min favoritkaraktär: Bentley

ARTIKEL. Skrivet av Johan Mackegård Hansson

Redaktionen kåserar vidare om karaktärer som berört lite extra och nu har turen fallit på Johan att redogöra för Cooperligans alldeles egna sköldpadda som än idag saknar motstycke i spelvärlden...

8
Sony-samlingar på väg till PS Vita

Sony-samlingar på väg till PS Vita

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Strax innan helgen lät Sony meddela sina planer på att släppa Jak and Daxter Collection till PS Vita redan nu i juni. Ett trevligt initiativ såklart och det är svårt att...



Loading next content