Svenska
ARTIKEL - SPONSRAT INNEHåLL

Allt du bör veta om Halo

Halo är i full gång på Paramount+ och vi berättar allt du bör veta för att kunna njuta av den episka TV-serien...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
Allt du bör veta om Halo

Halo fyllde 20 år 2021, så lång tid har Master Chief försvarat mänskligheten mot framför allt Covenants, men även andra utomjordiska fiender. Men nästan lika känd som den idag ikoniska huvudpersonen, är de ringvärldar han besökt, och som även gett serien dess namn. Redan från de första stapplande stegen på den första ringvärlden i Halo: Combat Evolved, stod det klar att det här är en upplevelse olika alla andra, med ett välskrivet universum och en känsla av kamp mot alla odds som få andra spel förmått bjuda på och redan tidigt beskrevs det som Star Wars för en ny generation som växte upp med Master Chief. Nu har Chief tagit sina första steg över mediebarriären och är huvudstjärnan i en Steven Spielberg-producerad och påkostad flaggskeppsserie exklusivt på Paramount+, och vilken resa det har varit. För att fira denna episka milstolpe är det dags att ta en titt på vad som gjorde just detta universum så tilltalande för Paramount och Spielberg.

Det är svårt att tala om vad som fått Halo att bli det fenomen det är idag utan att nämna soundtracket, som idag är ett av spelvärldens absolut mest kända och ger miljontals gamers gåshud så snart det spelas. Även tekniskt har Halo-serien alltid legat i framkant med dess enorma utomjordiska världar att utforska, fordon med riktig fysik och fiender som varit smarta redan från första stund. Just fienderna har för övrigt också kommit att bli älskade, där i synnerhet de samurajinspirerade Elites än idag mångas favorit.

När allt det här kompletterades med ett otroligt bra gameplay, är det kanske lätt att förstå varför Halo blivit det fenomen det är idag. Master Chief räddade sina medsoldater, nedkämpade utomjordingar, besegrade stenhårda bossar, utförde våghalsiga handlingar och agerade som den bästa sortens hjälte. Det har lett till att 15 spel släppts efter Halo: Combat Evolved, varav samtliga fått genomgående fina omdömen. Där det senaste kom sent förra året; Halo Infinite.

En sak som redan tidigt, faktiskt innan det första spelet ens hade släppts, starkt bidrog till att få världen att kännas så levande var böckerna. Idag är en hel värld av böcker och serietidningar baserade på Halo-universitet det som binder ihop allt, förklarar hur saker och ting hör samman och gör Halos värld så levande. Det här har varit en stor fördel för spelen som därmed haft massor av bakgrundshistoria att luta sig emot, och som därmed tillsammans med böckerna skapat en episk rymdsåpopera. Det gör att det finns väldigt fina möjligheter att berätta spännande Halo-historier, och nu tänker Master Chief erövra ytterligare en mediaform.

Halo blev nämligen helt enormt populärt redan från första stund, och kort efter att det släpptes började det snackas om en eventuell filmatisering. Då var självaste Peter Jackson inblandad, och senare skulle Steven Spielberg komma att ta över projektet. Efter flera turer övergick filmen till att istället bli en TV-serie, vilket onekligen ger betydligt bättre möjligheter att verkligen utveckla storyn på ett bra sätt. Nyligen hade serien äntligen premiär på Paramount+, och redan i första avsnittet får vi träffa Master Chief, här spelad av Pablo Schreiber, i full strid mot Covenants.

Halo-serien skiljer sig något från spelen i något som kallas Silver Timeline. Tack vare detta vet ingen vad som kommer att hända och historien har anpåassats för TV-formatet. Det här är verkligen Master Chiefs berättelse eftersom han hela tiden är i fokus med både personliga och strategiska beslut att fatta, och vi får också lära oss mer om skapandet av Spartans samt deras AI-kompanjoner, som Cortana. Hans huvudfiende är förstås Covenant, men sanningen är att allt inte är helt självklart inom UNSC heller, för att inte tala om rebellerna i mänsklighetens avlägsna kolonier, på väl gömda utposter och andra... låt oss kalla det ikoniska platser. Allt presenterat med toppmoderna specialeffekter och den design vi lärt oss älska från spelen.

Vill du själv följa Master Chiefs kamp för mänskligheten på Paramount+, kunde det inte vara enklare. Alla nya kunde får nämligen sju dagar gratis när de anmäler sig, och får då inte bara tillgång till Halo utan även allt annat streamingtjänsten har att erbjuda. Har du istället Game Pass Ultimate, är det faktiskt ännu lättare, för om du anmäler dig via Xbox får du en hel månad av Paramount+ utan extra kostnad.

HQ


Loading next content