Svenska
Gamereactor
artiklar

F1 2022 Australian GP: Grubblerier och funderingar

Mackan har synat F1-stallens dagsform inför söndagens lopp i Albert Park och bjuder här på sina funderingar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det känns som en smärre evighet sedan vi sist besökta Australien och Albert Park, landet down 'undah och tillika Daniel Ricciardos bakgård. Två långa år utan vad som historiskt är det klassiska startskottet för varje ny säsong av formel 1 sedan banan först introducerades för mer än tjugofrem år sedan. Mycket har hunnit förändras och frånsett helt nylagd asfalt har många av kurvorna vidgats eller totalt byggts om. En av de största förändringarna finner vi i sektion nio och tio som tidigare varit ett långsamt, snävt komplex men nu istället blivit till en svepande lång och snabb kurva. Ombyggnationerna innebär stora förändringar och i vissa sektioner kommer hastigheterna gå från 90km/h till närmare 150km/h. 

Sett till sin helhet förutspår nu många att varvtiderna kommer minska med så mycket som fem sekunder och erbjuda snabbare, intensivare och förhoppningsvis med actionfylld racing. Vi kan inte annat än hoppas och hålla tummarna. Döma utifrån de två testsessionerna nu under fredagen är de första intrycken mycket bra. Nog för att Albert Park alltid varit ett spännande lopp att titta på men i år med förändringarna som är gjorda är jag övertygad om att det kommer bli snäppet vassare. Och inför det nu tredje loppet för säsongen tror jag de flesta av oss kan vara överens om att de nya reglerna och chassina på bilarna verkligen gjort underverk för att öka intensiteten under loppen. Jag likväl som många andra hade mina tvivel, men årets säsong verkar helt klart bli extraordinärt härlig!

F1 2022 Australian GP: Grubblerier och funderingar
Ferrari, garanterat pilsnabba som de alltid varit denna säsongen

Så vad tror vi om helgformen för de olika stallen och deras förare? Först och främst är det underbart att återigen se Sebastian Vettel bakom ratten efter att ha varit borta till följd av Covid. Möjligen får vi kanske en bättre uppfattning nu om vad Aston Martins 2022-bil står. Lance Stroll har knappast imponerat under de inledande två loppen och problemen inom stallet tycks vara vidsträckta och allvarliga. Anklagelserna kring att Lawrence Stroll hänger över fabriken som en våt filt och blandar sig i saker han varken begriper eller förstår blir allt mer högljudda. The Race hade en strålande genomgång kring situationen och jag kan varmt rekomendera er alla att lyssna igenom den här. Nej Jag förväntar mig inga mirakel från Aston i helgen. Ingen av dom kommer ta sig ut Q1 och placeringen under loppet för Seb och Lance kommer bli utanför poängen.

Detta är en annons:

Mercedes verkar ha fortsatta problem med att få sin nya bil att prestera och dessutom blir de tilltänkta uppgraderingarna på vingen och underredet försenade. Tidigast i Monza eller Miami kommer dessa vara klara att tas i bruk enligt de senaste uppgifterna. Nej jag misstänker tyvärr det blir ännu en plågsam helg för silverpilarna. Kanske inte fullt lika gastkramande som i Jeddah men sett till vilken otrolig form både Alfa Romeo, Haas och Alpine verkar ha så blir det nog otroligt svårt för Mercedes att ta sig bortom Q2 under morgondagen. George Russell kommer återigen kvala in bättre än Hamilton men under loppet ser jag dom inte högre upp än på möjligen en sjätteplats. De får helt enkelt finna sig i att vara mitt i det snortäta mittfältet och slåss om brödsmulorna. 

F1 2022 Australian GP: Grubblerier och funderingar
Mercedes med fortsatta problem?

Ferrari var återigen sylvassa under P1 och P2. Leclerc stormade fram längs den nya Albert Park tillsammans med Carlos Sainz trots de påverkades av porpoising-effekten när de körde på full tank. Så när nu de italienska hästarna kan vara så makalöst kvicka även i en situation som denna, nej det får mig onekligen att verkligen ifrågasätta Mercedes påstående om att porpoising är vad som håller dom tillbaka. Tycket det blir mer och mer tydligt att de helt enkelt gjort ett otillräckligt jobb med motorn. Leclerc är fortsatt iskall och verkar älska varje sekund i den nya Ferrari-bilen, jag är tvärsäker på att han kommer knipa pole position och även ta hem segern under söndagens race. Sainz verkar fortfarande inte vara fullt lika bekväm bakom ratten och jag gissar på en tredje eller fjärde startplats för honom med en motsvarande slutposition under loppet.

Max Verstappen verkade fortsatt hungrig och splittade de två röda Ferrari-bilarna, ja såg rent av ut att toppa listan över varvtider om det inte vore för lite trafik och en låsning av bromsarna. Han är den enda som kan tävla med Leclerc under söndagens race och även om jag ger den Monaco-födde föraren visst övertag så kommer Verstappen vara honom hack i häl. En förstaplats är absolut möjlig och en andraplats mer eller mindre garanterad. Speciellt nu när tillförlitligheten i bilen är tillbaka och de tidiga barnsjukdomarna ute ur systemet. Perez kommer kriga med Sainz om tredje eller fjärdeplatsen, och om inget oförutsett sker kan han mycket väl även ha chansen till en första eller andraplats. Jag upplever honom som otroligt bekväm i sin sits hos Red Bull i år, grabben förtjänar framgång.

Detta är en annons:
F1 2022 Australian GP: Grubblerier och funderingar
Williams kommer inte imponera på någon

Den fula ankungen som blev till en svan. Haas. Dom är och förblir helgens stora joker. Teamet verkar så otroligt harmoniskt och fyllt av positiv energi att det är svårt att inte glädjas med dom. Guenther och hans glada gossar förtjänar verkligen framgång i år och Magnussen presterar ju trots dålig fysisk form helt makalöst bra. Så länge bilens tillförlitlighet inte presenterar något hinder så är dansken garanterad poäng och kommer kriga med både Mercedes, Alpine och Alfa Romeo. Lika stort förtroende har jag inte för Mick som fortfarande känns som lite av ett frågetecken. Mycket kan så klart beskyllas på förra säsongen och hur han hade noll möjlighet att växa med en så hopplöst usel och osympatisk stallkompis som Mazepin. Ett namn som vi nu förhoppningsvis aldrig mer kommer behöva ta i vår munn efter detta. Jag gissar på en sjätteplats för Magnussen och med lite tur, en tioendeplacering för Mick.

Alpine är den onekliga uppstickaren som ingen kanske riktigt räknat med i helgen. Ocon men framförallt Alonso har presterat otroligt bra tider i nya bilen som verkar gått från klarhet till klarhet. Orosmolnet som hänger över stallet är nu egentligen bara kopplat till hur tillförlitlig motorn under huven faktiskt är. Nu är ju knappast Alpine det enda stallet med skakig tillförlitlighet men det var tråkigt att se Fernando bli tvungen att avbryta loppet i Jeddah sist. Där fanns hur mycket potential som helst till fina poäng och nu gäller det att stallet kan prestera i Australien. Frånsett den numera ständigt strålande Bottas så gissar jag på poängplats både för Ocon och Alonso, och här finns all möjlighet till pallplats om oförutsedda ting sker i fronten av fältet. 

F1 2022 Australian GP: Grubblerier och funderingar
Alpine, helgens stora överraskning?

På botten och absolut sist har vi återigen Williams, tyvärr. För även om Alex Albon har all möjlighet att knipa en poäng så råder det få tvivel om att deras bil ännu en gång är den mest underutvecklade i hela startfältet. Inte heller hjälper det att Latifi gång på gång kraschar och snurrar ut under mer eller mindre amatörmässiga omständigheter. Nikita Mazepin i all ära men med den grabben ute ur sporten så är det nu kanadensaren som är den stora kalkonen på banan.  Något som tyvärr också reflekteras på andra, långt bättre förare. Se bara på de omständigheter som norpade Perez på vad som var ett solklart podium förra loppet. Nej jag hoppas Latifi för en gång skull kan hålla sin bil på banan och ge Alex utrymme att återigen prestera på toppen av sin förmåga, utan någon negativ inverkan från sin stallkompis. Jag tippar en absolut sistaplacering för Latifi och en slutplacering på någonstans mellan tioende och femtondeplats för Alex Albon.

McLaren ser ut att få ännu en tuff helg, precis som många av de andra stallen med en Mercedes-motor under huven. Daniel Ricciardo kommer så klart säkerligen få energi av att vara på hemmaplan men det kan inte negera bilens fortsatta problem med downforce. Under P1 och P2 har stallet förvisso bekvämt legat i mittensegmenetet men under kval och tävlingsförhållande får de nog fortsatt finna sig i att tävla med bakre mittfältet. Jag gissat att Lando kommer prestera fortsatt strålande, eller ja i den mån det nu går och kvala ut Daniel. Inför loppet finns där klart möjlighet för några enstaka poäng men för Daniel gissar jag att det kommer ta ett lopp eller två till. Minst. Innan resultaten kan börja komma. Nej McLaren kommer vara en ledsam historia fram till sommarpausen gissar jag, möjligen kommer de kunna hitta mer form under andra halvan av säsongen men innan dess handlar allt bara om skadebegränsning och att vara framme och hugga de få poäng som nu går.

F1 2022 Australian GP: Grubblerier och funderingar
McLaren lär försvinna i bakre mittfältet.

När vi pratar om förare som verkar ha funnit sig själv på nytt så det nog få andra namn som passar bättre in än Bottas. Grabben fullkomligen skiner i sin nya roll hos Alfa Romeo och bilen är uppenbart pilsnabb. Vad annars med en sprillans ny, frustande Ferrari-motor under huven. Återigen, som för många andra handlar allt om tillförlitligheten. Något som jag tippar kommer vara återkommande för hela säsongen bland de flesta av stallen. Bottas har all potential att landa några fina poäng under loppet men när det kommer till hans gröna stallkompis hyser jag mindre förtroende. Guanyu Zhou är fortfarande ny och skillnader mellan honom och Bottas är tydligt uppenbara. Förutsatt bilen håller samman gissar jag på en plats utanför poängen för kinesen och med lite flax en sjätte eller sjundeplats för Bottas.

Sist men inte minst har vi så klart AlphaTauri med den ständigt strålande Gasly och den hetlevrade Tsunoda. Det stora frågetecknet här är återigen om bilen kan hålla samman under loppet och Tauri har tveklöst dragits med både barnsjukdomar men även ren och skär otur under de två tidigare loppen under säsongen. Detta måste självfallet upphöra och kan bara teknikerna reda ut problemen kan bilen och förarna tveklöst vara mitt bland poängen och kriga. Ja till och med i främre mittfältet med Alpine och Haas. Så faller allt på plats kan Australien bli en strålande återkomst för stallet, jag hoppas innerligt på att båda bilarna landar i poängen när målflaggan viftas på söndag. Både Gasly och Yuki verkar härligt samspelta och vi kommer definitivt få se och höra mer av dom under året.

Så vad gissar du kring söndagens lopp. Vem blir den slutliga vinnaren och vilka kommer dela podiet med segraren? Vem blir helgens stora kalkon och vilka kommer skrälla?



Loading next content