Svenska
Gamereactor
artiklar

De 10 bästa Xbox-spelen

Xbox fyller 20 år idag och för att fira detta har veteranerna Petter och Jonas korat vad vi på Gamereactor anser vara de tio bästa spelen till Microsofts originalkonsol...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
De 10 bästa Xbox-spelen

(10) Rallisport Challenge 2
Gamla Digital Illusions var ju för 19 år sedan en annan utvecklare än vad de är idag, såklart. Idag är Dice mer än 20 gånger större än vad de var under utvecklingen av Rallisport Challenge och deras fokus har flyttats sedan länge från rallygrus till Battlefield. Här på Gamereactor är det flera av oss som saknar gamla Digital Illusions dock. och framförallt arkadracing-följetongen Rallisport Challenge som på bästa sätt blandade ursnygg grafik med lättillgänglig racingfysik och perfekt avvägda multiplayerspellägen.

De 10 bästa Xbox-spelen

(9) Jade Empire
Efter några succéer under bältet hade Bioware börjat få gott självförtroende, och Microsoft finansierade gärna deras projekt. Det ledde till att studions båda grundare Greg Zeschuk och Ray Muzyka äntligen fick möjlighet att göra sitt drömrollspel, nämligen ett äventyr förlagt i en mytisk version av det historiska Kina. Här bjöds vi på både realtidsstrider och ett enormt djupt system för moral samt en story som går utanpå det mesta studion gjort i vad som bara kan beskrivas som en überklassiker.

Detta är en annons:
De 10 bästa Xbox-spelen

(8) Top Spin
Medan Segas arkadvänliga Virtua Tennis-spelserie regerat tennisgenren i flera år satsade uppstickaren Pam Development på klart mer realistisk tolkning av sporten och resultatet var ett av de bästa sportspelen genom alla tider. Top Spin var ursnyggt, läckert presenterat, blixtsnabbt och precis lagom realistiskt utan att bli för utmanande eller sådär skoningslöst som vissa simulatorer ibland tenderar att bli. Det var ett underbart spel som vi saknar innerligt.

De 10 bästa Xbox-spelen

(7) Forza Motorsport
Spinoff-serien Forza Horizon 5 har just släppts till PC och Xbox Series S/X, men Forza-serien debuterade faktiskt redan till den första Xboxen. Det bjöd på realism med den tidens mått mätt, och fick över en natt Gran Turismo att kännas stelt och enformigt. Sedan dess är i princip alla stora racingserier västerländska och Forza Motorsport är en av de mest framgångsrika någonsin.

Detta är en annons:
De 10 bästa Xbox-spelen

(6) Splinter Cell
Sam Fishers första äventyr bjöd på en betydligt hårdare och gravallvarlig stealth än vi dittills varit hänvisade till i Metal Gear Solid. Här fick vi en välskriven story signerad Tom Clancy, lärde oss vikten av att kunna stå i spagat mellan väggar samt förälskade oss i Fisher tre ikoniska lampor på mörkerkikaren. Sam Fishers senare äventyr kom även till andra format, men än idag är det många som förknippar Ubisofts superagent med just Xbox.

De 10 bästa Xbox-spelen

(5) The Elder Scrolls III: Morrowind
Bethesdas rollspel debuterade redan 1994 med Arena och två år senare kom uppföljaren Daggerfall. I sex år fick fansen sedan vänta på del tre, som även skulle debutera till konsol för första gången. Resten är historia. Morrowind blev hyperpopulärt och bidrog till att göra västerländska rollspel till det nya svarta i spelvärlden. Det har förmodligen seriens hittills djupaste spelsystem och den mest ondskefulla världen och blev för många början till ett livslångt förhållande med Elder Scrolls.

De 10 bästa Xbox-spelen

(4) Ninja Gaiden Black
Tomonobu Itagaki älskade Xbox och satsade stenhårt på Microsofts konsol med fullkomligen vanvettigt snygga spel. Hans magnum opus är otvivelaktigt Ninja Gaiden Black, en uppdaterad version av redan mästerliga Ninja Gaiden som lade grunden för den trend av hyperutmanande tredjepersonsäventyr vi idag får från bland annat FromSoftware. I det maffiga ninjaäventyret fanns två av tidernas bästa bossfighter, underbar japansk mumbojumbo och det var ribban för tredjepersonsaction under flera år efter premiären.

De 10 bästa Xbox-spelen

(3) The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay
Ett av de absolut fränaste underdog-historierna inom spelvärlden, någonsin, är historien om Escape from Butcher Bay och hur ett 14-manna-team i Uppsala som precis färdigställt deras första spel (Enclave) fick i uppdrag av Universal Studios samt Vin Diesel att utvecklade vad som skulle komma att bli det enskilt bästa filmlicensspelet genom alla tider. Riddick var och är ett absolut mästerverk, en ultraläcker mix mellan tre olika genrer dränkt i nyskapande renderingsteknik och spelvärldens kanske bästa röstskådespeleri, för sin tid.

De 10 bästa Xbox-spelen

(2) Star Wars: Knights of the Old Republic
Bioware och Xbox hade ett gott samarbete innan EA köpte upp dem, något som bland annat resulterade i Star Wars: Knights of the Old Republic. Det är tidernas bästa Star Wars-spel än idag och Bethesda's The Elder Scrolls III: Morrowind får ursäkta, för det är även konsolens bästa rollspel. Här fick vi en saga i Lucas galax långt, långt borta som utspelade sig långt innan den något dysfunktionella familjen Skywalker satte universum i brand och som än idag får räknas som en av de bästa Star Wars-produktionerna, alla sorters media (även film!) inkluderat.

De 10 bästa Xbox-spelen

(1) Halo: Combat Evolved
Fram till Halo: Combat Evolved släpptes var förstapersonsskjutare något som i det närmaste exklusivt spelades till PC med mus och tangentbord. Bungie knäckte koden dock och visade att genren fungerar precis lika bra till konsol och levererade ett scifi-äventyr som idag räknas som en av tidernas största klassiker och tillika ett av världens bästa spel någonsin. Än idag snackar redaktionens åldermän Petter och Jonas gärna om eran då det varje helg kånkades runt tjuck-TV mellan vänner för LAN-multiplayer av ett slag som fullständigt saknade motstycke till konsol. Lägg till det en av de bästa och mest varierade singleplayer-kampanjerna genom alla tider, med en av de fränaste huvudkaraktärerna och tillika ett av de mest episka soundtracken någonsin - och du anar kanske varför just detta är etta på vår lista. Vi passar för övrigt på att gratulera Master Chief med, för det är ju även hans 20-årsdag idag. Hipp, hipp!



Loading next content