Svenska
Gamereactor
artiklar

Skrämmande sällskapsspel: Alla helgon-special

Blev Halloween-festen inte av? Oroa er inte, André samlar sina bästa sällskapsspelstips inför Alla helgon-helgen... Boo!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Lockar inte uppklädda Halloween-fester längre? Har ni tröttnat på att se samma skräckfilmer varje år? Har barnen tröttnat på att fråga efter "bus eller godis"? Kanske lite sällskapsspel kan få bot på det där hemska hösthumöret! Redaktionen tipsar här om ett flertal härliga skräckupplevelser, så tänd några stearinljus, kläm på ett atmosfäriskt soundtrack från din favoritskräckis, hitta lite alla helgon-snacks som skonar spelkorten från flott och njut av en rysarkväll tillsammans med familjen, vännerna, helgonen och gastarna som väsnas i vinden!

Skrämmande sällskapsspel: Alla helgon-special
Spelet har, märkligt nog, en officiell längd på exakt 42 minuter...

Mysterium
Vill familjen mysa med ett skräckrelaterat spel, men vill undvika intensiva upplevelser, är Mysterium spelet för er. Mysterium är en blandning mellan klassiker Clue och charader, men en spelare kommer att spela ett spöke som lämnar ledtrådar i form av drömskt illustrerade kort. Resten av spelarna tar rollerna som olika medium, som tillsammans måste reda ut spökets mordmysterium innan klockan slår sju. Mysterium är alltså ett pratvänligt samarbetsspel där den enda spelaren som inte får säga ett pip är spöket självt; spöket får bara knacka för att bekräfta om resten av spelarna är på rätt spår eller är helt ute och cyklar. Alla vinner om spelarna lyckas tolka spökets abstrakta ledtrådar; alla förlorar om mördaren kommer undan. Kommer ni att lösa mysteriet i tid...?

Komponenterna är lika ljuvliga som atmosfäriska, där drömkorten står för spelets vackraste mekanism. Att tolka de abstrakta korten tillsammans med andra spelare och upptäcka att spökets drömkort kan indikera på 50 olika saker är finurligt och genialiskt i grunden och även om ett medium skulle hamna efter kan de andra deltagarna hjälpa till om man har gått vidare till mordvapnet. Samarbete är alltså nyckeln till framgång, där spöket också måste till att använda sig av sina drömkort så effektivt som möjligt för att resten ska förstå vilken mördare man faktiskt pekar på. Se dock till att spela med minst fyra personer, då spelet blir andefattigt med två-tre deltagare och ju fler drömteorier desto rysligare blir spänningen till mållinjen. Dessutom: hur ofta får brädspel sina egna soundtrack?

Detta är en annons:
Skrämmande sällskapsspel: Alla helgon-special
Horrified kommer med söta monsterminiatyrer för att sätta skräck på det tjusiga brädet!

Horrified
Älskar man Universals klassiska filmmonster eller vill man fastna i ett monsterfyllt Scooby Doo-avsnitt har vi spelet för dig: Horrified, ett rysligt roligt sällskapsspel som bäst kan beskrivas som Pandemic med monstertema. Universal ikoniska bestar har tagit över din stad och det är alltså upp till er att samlas, likt en lynchmobb, får att få väck på de missförstådda missfostren! Varje filmmonster måste dock hanteras på olika sätt: vill du besegra Dracula måste du exempelvis hitta hans fyra kistor och vill du göra dig av med Frankensteins monster och hans brud måste ni lära turturduvorna vad det innebär att vara mänsklig för att få de att sluta grymta och stöna i gatugränderna.

Det finns med andra ord inga obehagliga scenarion och mycket är gjort med glimten i ögat, vilket gör detta till ett givet alternativ för familjen som vill lära sig samarbetsspel och samtidigt återupptäcka Universals svartvita monstergalleri i sprakande färger. Det bästa med Horrified är dock hur många taktiska alternativ det faktiskt finns, vilket gör detta utsökta lilla spel högst återspelningsbart, långt efter att Halloween-firandet har tagit slut. Vill man ha lite klassisk filmmusik för att sätta rätt stämning för monsterdräpandet är det bara att välja och vraka mellan dina monsterälsklingar.

Skrämmande sällskapsspel: Alla helgon-special
Känslan av att vara nära mållinjen, och samtidigt konfrontera ett rymdäckel på nära håll, är oslagbart intensivt.
Detta är en annons:

Nemesis
Ett av de bästa skräckbrädspelen som har gjorts stavas Nemesis: ett förklätt Alien-spel som uppenbarligen har hämtat mycket inspiration från både Ridley Scotts och James Camerons suveräna rymdskräckisar. Inget annat brädspel har nämligen fångat utsattheten, klaustrofobin och nervositeten av att smyga i kalla rymdkorridorer, med vetskapen om att något illasinnat gömmer sig i skuggorna. Många av skräcktitlarna vi har listat involverar ofta samarbete och så är även fallet med Nemesis, där alla besättningsmedlemmar bör samarbeta för att ta hitta en lösning på problemet som krälar i luftventilerna. Däremot har varje deltagare ett eget mål som inte nödvändigtvis är densamma som ditt mål. Ditt mål kan rentav vara att döda en annan från besättningen, utan att någon märker något...

Tematiskt sett når Nemesis upp till Kickstarter-hypen och trots att det är mycket att hålla reda på till en början är spelet i sig smidigt och rejält actionpackat när monsterfigurerna väl invaderar det mörka spelbrädet. Detta är ett rejält intensivt mardrömsscenario som blir bättre för varje spelsession, där oddsen att överleva är små och chanserna till fnittrig misstänksamhet runt bordet är underhållande höga. Allt från mekaniken till de fina komponenterna håller hög klass och skräckfaktorn finns där så fort man slår ljudtärningen och får reda på att något okänt lurkar i korridoren mittemot. Det är ett svulstigt dyrt och långt spel som kan kännas en gnutta turbaserat dock, så se till att gruppen du spelar med är rejält sugna på att fastna i en rymdstation med tentakelmonster några timmar - gärna med Alien: Isolation-soundtracket i bakgrunden. Ute i rymden kan nämligen ingen höra dig skrika... och inte heller höra dig lämna din besättning i skeppets sista flyktkapsel.

Skrämmande sällskapsspel: Alla helgon-special
Fantasy Flight Games har en enastående välgjord tutorial som går att hitta på Youtube för att snabbt komma igång med spelet

Arkham Horror: The Card Game
Sällskapsspel och Lovecraft-skräck är en självklar kombination som vi har sett i flera förträffliga exempel genom åren. Denna allahelgon-helg är dock mitt förstahandsval det superba kortspelet Arkham Horror, ett oförglömligt äventyr i galenskapens spår med rollspelselement som låter upp till två spelare en kampanj att slutföra och som lämnar spelaren med en oförglömligt väldesignad skymt av den kosmiska skräcken. Arkham Horror är genial i sin stämning och de kusliga scenarierna går att spela igen tack vare den variation och den utmaning som spelet erbjuder beroende på vilken svårighetsgrad man väljer. Dina actionkort kommer att måla upp hur väl du gör ifrån dig i din jakt på det omöjliga. Om du blir utsatt för alldeles för många obeskrivliga groteskheter som ditt förstånd inte klarar av att registrera kan du traumatiseras genom kampanjen och skulle din detektiv blir galen

Den uppdateringsbara deckbuilding-mekaniken - där varje utredare har sina unika förmågor -och encounter-delen är kronan på verket tack vare sina starka rötter till källmaterialet och det smarta berättandet via korten gör varje beslut till en nagelbitare. Arkham Horror kräver alltså nerver av stål för att lyckas med uppdraget med förståndet i behåll. Varför inte hemsökas av det kyliga Arkham Horror-soundtracket, nu när ni ändå välkomnar den obegripliga skräcken till vardagsrummet? Är sällskapet mindre än väntat är alltså Arkham Horror ett ypperligt val då det kan spelas upp till två detektiver. Sololäget fungerar dessutom minst lika bra om du vill spräcka din mentala hälsas sista sträng i fred och vill man utöka sin Arkham Horror-uppelevelse finns det många cycle-paket att komplettera det med, men är det första gången du tar dig an spelet kan jag rekommendera att först känna av vibbarna från grundboxen för att känna av om Lovecrafts oförlåtligt skrämmande värld är något för er.

Spelar du något skräckrelaterat sällskapspel denna Halloween? Vilken är din favorit?



Loading next content