Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Almost Famous

Almost Famous

Cameron Crowes briljanta rockbandsskildring nu även på Blu-ray. Johan diggar och blir samtidigt rockfrälst

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Regissören Cameron Crowe bjuder på ett stycke rockhistoria och vann en Oscar i samma veva. Almost Famous handlar om femtonårige William som kommer från en dysfunktionell familj och drömmer sig bort. Han vill bli rockjournalist och inleder sin bana på rockblaskan Creem. Chefredaktören Lester Bangs tar honom under sina vingar och skickar ut grabben för att göra ett reportage om Black Sabbath. Detta blir starten på karriären och han kontaktas snart av Rolling Stone magazine för att göra ett reportage om rockbandet Stillwater. Han blir vän med gitarristen Russell och i filmen får vi följa William under deras turné och allt som händer runtomkring.

Almost Famous är en film som osar kvalité från första sekund. Det är en obeskrivlig känsla som infinner sig och få filmer lyckas med det. Själv är jag ingen rockfantast men dras ändå med i filmen och kan inte slita mig, musiken är underbar och Almost Famous är ett charmigt och humoristiskt men samtidigt tragiskt porträtt av rockhjältars liv. Filmens två huvudpersoner William respektive Russell spelas med bravur av Patrick Fugit och Billy Crudup. Men Kate Hudson som Penny Lane fungerar inte riktigt.

Bilden:
Bilden i Almost Famous varierar i kvalité. Ibland får jag VHS-flashbacks för att senare häpnas över fantastiska detaljer och skärpa. Jag tänker då mest på radiointervjuscenen som är helt sanslöst detaljerad, grymt rolig scen dessutom. Tyvärr plågas filmen delvis av en hel del brus och allmänt blaskig kvalité, det är mest utomhusscenerna som brister i kvalité. Men som sagt, från den ena scenen till den andra kan det skifta och betyget är en form av kompromiss. Färgerna håller bra nivå och svärtan får godkänt. Almost Famous levereras på en BD50, kodecen som använts är AVC MPEG4 och formatet är 1:85,1.

Ljudet:
Almost Famous på Blu-ray har utrustats med ett Dolby TrueHD lossless ljudspår. Dialogen har den allra största rollen och den är klar och välbalanserad. Men musiken har självklart också en betydande del och ljudet i konsertscenerna omfamnar på ett övertygande sätt. Basen är lagom snärtig fast kunde ha varit lite tyngre om jag själv fick välja. Surroundkanalerna används sparsamt men tillfredsställande och bidrar till att omgivningen upplevs naturtrogen.

Extramaterialet:
Jag blev mäkta besviken när jag klickade på "special features". Det enda som finns är "Love comes & goes", ett 9-minuters kollage av videoklipp från repetitionerna, kommentatorslöst dessutom. Det finns även en 2 minuter lång intervju med den legendariske rockjournalisten Lester Bangs som ger en brutalt ärlig åsikt om dåtidens artister. Almost Famous en sådan film som bara skriker efter ett kommentatorspår, men tyvärr finns inget sådant.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Ett charmigt och tragiskt porträtt av ett rockbands liv och leverne. Hyfsad bild och bra ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Almost Famous

Almost Famous

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

Cameron Crowes briljanta rockbandsskildring nu även på Blu-ray. Johan diggar och blir samtidigt rockfrälstLoading next content