Svenska
Gamereactor
artiklar

5 Snabba: Top Gun: Maverick

80-talets främste stridspilot dundrar ut från hangarfartyget för första gången på över trettio-fyra år. Här får du fem anledningar till varför det är av intresse.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

En senkommen Top Gun-uppföljare alltså? Jag var inte ens påtänkt när den första kom ut... berätta mer om originalet.
Tom Cruise i en F-14 Tomcat, väcker minnen? Bara lugn, ingen är perfekt unge gosse. Har du någonsin spelat eller sett Ace Combat så vet du förmodligen också vart ifrån spelutvecklarnas huvudsakliga inspiration kom ifrån. Nämligen den ultimata stridsflygfilmen med vintage-stämpel, Top Gun. Farsgubben har du garanterat ertappat på bar gärning när denne lyssnat på "Danger Zone" i garaget och du har förmodligen även hört "Take My Breath Away" på Lugna favoriterna åtminstone en gång i livet. För att inte nämna alla popkulturella referenser som skapats i och med karaktärer som Maverick, Goose, Iceman, Jester, Viper, Couger, Wolfman, Slider, Merlin m.fl. för att inte nämna herrarnas romantiserade, vilda flygeskapader i den amerikanska flygarmén. Filmen är mer eller mindre filmhistoria idag.

Mer ingående handlar filmen om några pojkvaskar på en elit-flygskola kallad Top Gun där man utmärker sig genom att vara bäst i test på stridsflyga effektivt, snyggt och enligt regelboken, men här finns även en kärlekshistoria mellan en ung hetsporre (Tom Cruise) och dennes civil instruktör (Kelly McGillis). Regisserad av action/thriller-veteranen Tony Scott (True Romance, Crimson Tide, Man on Fire, m.fl.) är det framför allt flygsekvenserna som får en än idag att hålla i brallorna hårt. Gediget kameraarbete och utsökt foto som håller tidens tand hela tre årtionden senare, gör Top Gun till en tämligen unik och visuellt tilltalande action-/kärleksklassiker. En parentes, har du fortfarande en 3D-kompatibel bildskärm så är Top Gun en av seniorerna vars tredimensionella konvertering har restaurerats med relativt god omsorg (trots artefakter och grynighet) och går att finna tämligen enkelt på nätbutikerna för fickpengar.

Ingen ser 3D idag, dåre. Men ja! Det här är ju alltså filmen som parodierar Hot Shots! med Charlie Sheen?
Precis, exakt! Okej nej, det har du faktiskt fått på bakfoten, Hot Shot! är i själva verket en parodifilm på Top Gun. Du tror att jag blåljuger nu? Kan egentligen förstå förvirringen och misstron. Kulturfilm växer ofta oproportionerligt mycket i popularitet och idag älskar vi ju att parodiera på, imitera av, referera till och rentav stjäla från allt och ingenting vilket då mer än ofta leder till att man tappar uppfattning om vad som egentligen kom först och vad som kom efter. Vidare så ska vi ju förstås inte skygga undan med att Top Gun är en av de mest ofrivilligt roliga filmerna någonsin, för så är det ju bara. Glöm öknamn som Couger och Slider som genast drar tankarna till ungersk BDSM-film. Top Gun fullkomligen drunknar i homoerotiska undertoner i så gott som var och varannan scen, där i synnerhet ögonblicken mellan Maverick (Cruise) och Iceman (Val Kilmer) får en att undra varför Maverick överhuvudtaget ens behövde ett kvinnligt kärleksintresse. Dåtidens ofiltrerade, oskyldiga synsätt gjorde att man instinktivt lättare köpte scenerna som de egentligen var menade. Idag ger dessa samma scener mest upphov för alla att hämta från en aldrig sinnade brunn av humormaterial.

Med det sagt så finns det drama i filmen som fungerar och det kan även bli lite medryckande emotionellt mot slutet. Top Gun har dock aldrig varit en film som hyllats för sitt genomarbetade manus, djupt skrivna dialog och välutvecklade karaktärsporträtt, det har aldrig någonsin varit poängen. Istället bör den ses för det den är, d.v.s. en testosteronladdad, old-school actionfest med jetplan, tuggummi, solbrillor och onda ryssar som måste besegras. Så länge vi alla är i konsensus här så kan Top Gun (en skitfilm, egentligen) åtnjutas under rätt premiss... - om jag får anta.

Detta är en annons:
5 Snabba: Top Gun: Maverick
Ingenting går emot en härlig mc-tur utan motorcykelhjälm, sittandes bakom en fartblind dåre ökänd för sitt våghalsiga livsmotto. Vad kan gå fel?

Oj, har du funderat på att jobba inom PR/på börsen? Vi har rena Jordan Belfort här. Varför ens då se uppföljaren?
Det ska du få veta. Medan Top Gun kan endast summeras som nostalgitripp++ så ser uppföljaren "Maverick" (2020) ut att vara en mer modern och aktuell actionfilm med en tydlig, medveten ton. Det ser faktiskt riktigt actionspäckat och häftigt ut. Regisseringen sköts nu av Joseph Kosinski som tidigare bl.a. stått för underskattade sience fiction-rullar som Tron: Legacy och Oblivion. En visuellt oerhört begåvad och påhittig herre som verkar vara match made in heaven för en film där det vankas intensiva dog-fights till passande ackompanjerad musik och en självmordsbenägen huvudrollsinnehavare. Samtidigt så utlovar trailern att man definitivt inte har glömt bort originalet utan man ser skymtar av Tony Scotts DNA lite överallt, vilket trots allt måste anses som respektfullt. Överlag verkar man ha satsat från tårna sett till produktion och rollista. Större, bättre och mer badass (som Cliffy B. hade sagt) skulle jag just nu beskriva Top Gun: Maverick som. Kanske också mer självmedveten? Vi får la se.

Du undrar säkert också vad hela rasket handlar om? Pete 'Maverick' Mitchell är tillbaka i pilotkläderna och verkar numera axla rollen som instruktör åt en yngre generationen piloter. Tills då att han blir återkallad till flygarmén antagligen för ett självmordsuppdrag tillsammans med sina yngre lärlingar. Mer än så förtäljs egentligen inte utan vi kan nog räkna med att se pampiga honnör-hälsningar, dispyter i omklädningsrum, inoljade bara magmuskler, vackra solnedgångar, kärleksfulla åkturer på mc, samt en och annan luftstrid. Kanske en homoerotisk basketmatch, om vi har tur. Kan bli för meta dock.

5 Snabba: Top Gun: Maverick
Vi kan förvänta oss flera svettiga luftdueller som den här gången också utlovas vara mer autentiska. Spännande, såklart.
Detta är en annons:

Okej, jag köper det. Trots din märkliga förhållning till- och ekvation av den gamla filmen. Dör Cruise i denna, månntro?
Filmen är ju redan färdiginspelad, så nej... han dog inte under inspelningen. Maverick må kanske störta i flammor men troligtvis vill man nog producera en tredje film också så misstankarna säger att han klarar sig. Det är obönhörligen alltid superroande att se Cruise göra sitt allra yttersta för att mörda sig själv på film och på senare år har han ju verkligen, verkligen trappat upp och utmanat ödet under stunt/vansinnesdåden mer än något livförsäkringsbolag vore villigt att acceptera. Att han i regel bevisligen nästan aldrig någonsin använder sig av stuntman längre är ju på något sätt beundransvärt, om än väldigt sinnesrubbat. Det misslyckas dock aldrig med att höja inlevelsen och trovärdigheten markant vilket inte alls bör skrockas åt eller underskattas med film där det mesta idag är green screen.

Cruise vill vara där och göra på riktigt, oavsett vad. Han lärde sig för guds skull flyga helikopter till Mission Impossible: Fallout och one-take fallskärmshoppade med kameramannen bakom i stort sett från den blåa rymden i samma film. Om inte det är tecken på en gränslös dedikation för sin konst, så vet jag inte. I Top Gun: Maverick verkar Cruise inte vilja trappa ner på galenskaperna det minsta utan givetvis så flyger han jetplanen helt på egen hand för att - han är ju 'Tom Cruise' och namnet numera är en yrkespersonifiering, en benämning för "håll i min bira...". Cruise kommer med all sannolikhet i nästa film att ta med oss till månen men till skillnad från Fast & Furious-crew'n, lär han ju faktiskt göra det på riktigt. Måste först bara bli antagen till NASA-programmet. Ha uppsikt över tablåerna. Sen ringer han till Cuba Gooding Jr. (från månen) och skriker "show me the money!", vilket jag gladligen betalar honom min biobiljett för.

Säg att jag skulle vilja ha sällskap med på bio? Vilka lämpar sig bäst att gå med på en sån film? Gammelmormorn?
Låter som en alldeles underbar idé med tanke på att hon säkert är i den 57-årige scientologens ålder och minns sannerligen hans Maverick betydligt bättre än vad du gör. Top Gun (1) anses fortfarande också vara en av världes mest romantiska filmer så kan alltid vara bra idé att ha med sig sin partner även om jag inte kan utlova garanterad, total förnöjsamhet. Gillar man dånande jetplanmotorer är det ju alltid ett plus också - speciellt om man ska gå med grabbgänget. Top Gun: Maverick lär därtill göra sig allra bäst på en bred Imax-duk med trettonhundra Atmos-högtalare ovanför kraniet, så överväg en längre bussresa om du inte har en sådan i närheten.

Den 17 Juli ser vi alltså Tom flyga igen, är du sugen?



Loading next content